Gel z aloe vera

07.05.2013 15:45

 

Jak si vyrobit vlastní gel z aloe vera.

Nastal čas přesazování našich hrnkových květin. Nevím, jak vám, ale mě se každý rok aloe jaksi rozroste, takže díky výrobě gelu nemusím řešit otázku - kam s ní :-) Část přesadím a část zužitkuju. Popřípadě přesadím a zužitkuji někdy později (nebo nepřesadím a jen postupně likviduji rostliny :-p ).

Výroba gelu

Listy z aloe vera odebíráme z prostředka (z vrcholu rostliny), okolní listy jsou prý hořké. Osobně to nemám vyzkoušeno, ale pokud někdo vyzkoušíte, dejte vědět, zda je to pravda. Listy oloupáme a pak vymačkáme rosol. Předem upozorňuji, že se to nepěkně táhne a budete bojovat. Osvědčil se mi způsob položení listu na talířek a seškrabování. Pro řádné zhomogenizování je dobré gel rozmixovat, ale pokud to neuděláte, bude se to "jen" hůře nanášet, ale účinky budou stejné. Pokud chcete, aby váš gel voněl, přidejte tam pár kapek své oblíbené silice a opět promixujte (či nějak rozmíchejte). Já dávám přednost levanduli.

Směs přelijte do uzavíratelné nádobky a uchovávejte v lednici. Vydržet by měl 3-4 týdny.

Použití gelu

Gel se používá na ošetření menšího popálení, případně spálení od sluníčka. Využít ho lze i na štípance a bodnutí hmyzem.

Diskusní téma: Gel z aloe vera

Pozor!!!

Datum: 09.09.2013 | Vložil: Zdenka Mánková MUDr.

Pozor na voňavý byt, zdravou alternativou je úklid enzymy typu Biogolem, rozloží biologické zbytky, jen se nepoužívá horká voda. Zbytečná vůně je škodlivá.ZM.

Přidat nový příspěvek