Vši a hnidy ve vlasech a jak se jich zbavit přírodní cestou

07.05.2013 15:59

Nejspíš je někdy měl každý. Já si dodnes pamatuji ten stud, když je paní učitelka objevila ve vlasech kdysi i mě... Nedávno otázku vší řešila kamarádka, protože se vši objevily u nich ve školce. Tak jsem se zalekla a řekla si, že štěstí přeje připraveným a radši si dopředu našla nějaké informace. Co kdyby to někdy postihlo i nás :-( 

Jak se k nám vši vlastně dostanou

Není nic jednoduššího. Stačí se česat ve škole s kamarády stejným hřebenem, vyzkoušet si tu nádhernou čepici, naklonit k někomu hlavu, aby nám dotyčný mohl něco sdělit do ucha... A co třeba cestování hromadnou dopravou? Jak blízko musí být hlava spolucestujícího, abychom měli jistotu, že nám nic nehrozí?

Tím se dostáváme k tomu, že vši se dají opravdu chytit jakkoliv a vůbec nezáleží na tom, jak často a dobře si myjete hlavu. Jsou to nenasytné potvory.

Alternativa ke kupovaným preparátům

Obecně se doporučuje koupit například Difusil H v lékárně. Ale pojďme se podívat i na další způsoby. Nutno podotknout, že kůru je potřeba alespoň jednou týdně opakovat, aby se zlikvidovaly i čerstvě vylíhlé vši. Pozor, nejprve si přečtěte všechny recepty, abyste pak s mokrou hlavou nezjistili, že nemáte jak pokračovat, neboť vám chybí další ingredience :-)

Léčba silicemi

30ml olivového oleje

10 kapek levandulové silice

10 kapek rozmarýnové silice

Vše smíchat a důkladně vmasírovat do vlhkých vlasů a i pokožky. Poté si dát na hlavu koupací čepici nebo něco na ten způsob (určitě postačí i nějaký ten igelitový pytlík) a nechat hodinu působit. Poté umýt hlavu šamponem proti vším, viz další návody.

Šampon proti vším

Základ tvoří šampon s nimbou (na netu se dá sehnat ve spoustě obchodů, zda to jde i třeba v lékárně, netuším), kterého potřebujeme jednu polévkovou lžíci, ke které přidáme 3 kapky mateřídouškové silice (pozor na dávkování a hlavně nenanášet samotnou silici, jinak dráždí pokožku!). Naneseme na hlavu, řádně "namydlíme" a necháme pět minut působit. Poté důkladně opláchneme a přejdeme k roztoku proti vším.

Roztok proti vším

Tento roztok by měl uvonit hnidy (vší vajíčka).

1/2 litru teplé vody

1/2 litru jablečného octa

6 kapek rozmarýnové silice

6 kapek levandulové silice

Smíchat a důkladně tím opláchnout vlasy včetně vlasové pokožky. Opět přes vlasy natáhněte koupací čepici a nechte 15 minut působit. Poté čepici sundejte a vlasy pořádně pročešte hustým hřebínkem (nejlepší je takzvaný všiváček, ale nemám tušení, zda se taková věc dá ještě koupit). Nakonec dokonale opláchněte vodou.

Zabraňte přenášení vší

Řádně omyjte všechny hřebeny i kartáče teplou vodou a vyperte oblečení, ručníky, ložní prádlo a prostě vše, s čím jste přišli do styku a mohli tam vši přenést. Je dobré řádně vyluxovat i čalouněný nábytek a také opěrky hlavy v autě...

Diskusní téma: Vši a hnidy ve vlasech a jak se jich zbavit přírodní cestou

Vši

Datum: 19.11.2014 | Vložil: Lenička

Přírodní cestou, to nevím, po tom jsem nikdy nepátrala, vždycky si zajdu do lékárny nebo do obchodu, nevěřím moc po domácku vyrobeným zábalům apod., je to ale jen můj názor, na vši jsme si taky koupili Liquido Forte a zabralo rychle, stačí napěnit, umýt vlásky a za pár dní je klid. Pak už jen vyčesat, vše vydezinfikovat a vyprat. To česání je největší drbačka.

Liquido Forte

Datum: 29.07.2014 | Vložil: Lidka

Mohu doporučit Liquido Forte, obsahuje šampon, díky kterému se zbavíte rychle vší a sérum, které úplně zabije i hnidy a umožní jejich následné vyčesání.

Pozor!!!

Datum: 09.09.2013 | Vložil: Zdenka Mánková MUDr.

Líbivé, vracíte se do středověku, jsou účinnější látky než Diffusil, jistě hygiena v bytě a omezit kontakt s nosiči. Silice jsou jen mámení.ZM.

Re: Pozor!!!

Datum: 31.08.2019 | Vložil: Ivik

Vracíme se k přírodě...

Přidat nový příspěvek