Mravenci v bytě zhynou na úbytě

07.05.2013 15:12

 

Jak zatočit s mravenci v bytě

A je to tu. S jarem přichází invaze mravenců. Sem tam se trousí a mapují situaci. Tu se jich několik objeví v ložnici, tu v obýváku... Je mi jasné, že je musím odradit dřív, než dospějí k názoru, že u nás se budou mít dobře.

Boj začíná

Nasazuji veškeré prostředky. Nejrychlejším je mátová silice - mám vonný olej do aromalampy. Kapám tedy po zemi a roztírám hadříkem. Mravencům se to moc nelíbí, ale zatím mapují dál. Kromě silice lze použít i máta čerstvá - rozdrtit a potírat tím, pokud k vám mravenci lezou nějakou škvírou v okně, pak na tom okně pěstujte mátu. Nebude se jim to líbit. Mátou nešetřete. Stírací manévr je dobré jednou za čas zopakovat. Pokud se vám nechce stírat, stačí se po tom procházet v ponožkách, ale připravte se na to, že vás budou zábst nohy. Jinak se doporučuje mravencům znepříjemnit pobyt pravidelným vytíráním octovou vodou. Není nic jednoduššího, než do vody přidat i mátovou silici. Dále prý nemají rádi ani hřebíček.

Škvíra, kde mravenec šmírá

Pokud znáte místo, kudy se vám mravenci do bytu stěhují, pak lze využít směsi s boraxem:

30g boraxu (lze koupit v normální drogerii, pozor, ne v parfumerii)

7,5g sušené máty (stačí i čaj :-) )

35g mletého kajenského pepře (nevím, zda mravenci rozeznají druhy pepřů, můžete vyzkoušet)

Smícháte dohromady a rozsypete kolem místa, kudy k vám pronikají. Je dobré zamezit dětem a ostatním zvířátkům, aby se toho mohly dotýkat.

Past na mravence

A nyní přichází další způsob, jak mravencům řádně osladit život. Vezměte sklenici se šroubovacím víkem, do víka proražte hřebíkem díry. Teď už stačí jen namíchat ten správný koktejl:

200ml vody

70g cukru

1 necelá polévková lžíce borové vody (seženete v každé lékárně)

Rozmícháme a postavíme na nějaké místo, kde se mravencům kdo-ví-proč líbí. Samozřejmě opět radši na krytém místě, ať se k tomu nedostane nepovolaná osoba.

Způsob likvidace pro ekology

Umístíme na sebe dva květináče se zeminou a ty dáme na okno. Můžeme tam nasypat i trošku cukru a pak už jen čekat, zda nám na to mravenci skočí a přestěhují si sem celé mraveniště. Pokud ano, máme vyhráno. Květináč hezky vezmeme a i s mravenci odnesme někam daleko od našeho domu :-)

Mravencům zdar! Nebo spíš nazdar!

Diskusní téma: Mravenci v bytě zhynou na úbytě

Pozor!!!

Datum: 09.09.2013 | Vložil: Zdenka Mánková MUDr.

Šetřete vůněmi, ničíte si zdraví. ZM.

Přidat nový příspěvek