Zánět středního ucha

11.06.2013 17:01

Nejčastěji se vyskytuje u dětí, ale ani dospělým se nevyhýbá. Bolest přichází náhle většinou při zadní rýmě. U dětí se mi vždy osvědčilo hlavně předcházení - pořádně čistit nos. Prostříkat sprejem s mořskou vodou (Libenar, Otrivin, Humex, Physiomer...) nebo minerálkou - Vincentkou (prodávají speciální pro děti, která je více naředěná). Na odsávání se mi u malých dětí nejvíce osvědčila odsávačka na vysavač, ať už Nosátko nebo Babyvac. Ale největší úleva byla, když se děti konečně naučily smrkat. Kromě "proplachování" nosu ještě děti nutím hodně pít a pokud leží, tak s hlavou ve zvýšené poloze, aby hleny lépe stékaly do krku a dítě nedávily....

První pomoc tvaroh

Nebudete tomu věřit, ale vždy pomohl měkký tvaroh, který z lednice putoval rovnou na ucho. Tvaroh prý vytahuje zánět a proto se doporučuje například i pro tlumení zánětu při kojení. A jak na to? Vezmeme tkaninu (nebo třeba kus obvazu, gázu, buničinu...), do ní dáme 1-2 lžíce tvarohu (dávám i ten vaničkový a v pohodě) a zabalíme, aby netekl ven, to pak vložíme do šátku a uvážeme "na babku" tak, aby gáza s tvarohem šla přes ucho. Pro dítko je to šok, protože je to studené, ale pokud se vám podaří ho přesvědčit, že si to nemá sundat a že to má vydržet, tak máte nejspíš vyhráno. U nás to vždy do hodiny bylo dobré. Samozřejmě je dobré tuto léčbu nasadit hned při prvním podezření a ačkoliv nejsem právě příznivcem léků, v tomto případě doporučuji podat ještě protizánětlivý lék s ibuprofenem (Nurofen u dětí, u dospělých pak Ibuprofen, Ibumax... Stejnou účinnou látku toho má fůra, jen se to různě jmenuje).

Diskusní téma: Zánět středního ucha

Pozor!!!

Datum: 09.09.2013 | Vložil: Zdenka Mánková MUDr.

Z anatomie dětí snadno zánět přechází, studený obklad udělá své, i ta měkká konzistence je OK. Ovšem zbytečně dávat dítěti Brufen je nebezpečné-důležitější jsou antihistaminika, ta uklidní zánět na sliznicích. Pamatujte si toto jméno a poraďte se se svým lékařem.ZM.

Přidat nový příspěvek